Saturday, November 12, 2011

Jadilah Wanita Yang Paling Bahagia :)


As'kum. jeng jeng jeng! haha terkejut x terkejut x? akhirnya setelah sekian lama update jugak blog ni. haih, dah berusang teruk dah ni. tolong buang2 sikit usang2 kat blog iqa ni. sampai dah tenggelam dah blog ni. kemain malas nak update. oke, hari ni iqa nak kongsi pasal satu buku yang cukup bagus untuk MUSLIMAH. haa, nak jadi muslimah sejati tak gadis2 semua? so kena la baca buku ni!

Setelah hampir 2 minggu, iqa berjaya jugak habiskan baca buku ni. actually sehari dua pon boleh habis, tapi disebabkan iqa tak baca secara berterusan, so lambat sikit la. buku ni cukup banyak nasihat2 yang baik, doa, hadis2 yang patut kita contohi. Iqa tergerak hati nak beli sebab ada tulis kat tajuk tu "Jangan Bersedih". kadang-kadang dalam dunia ni, kita rasa kita lah yang paling sedih, paling tak bernasib baik, paling malang. tapi sebenarnya, Allah tu Maha Adil, setiap titis air mata yang jatuh kerana Allah tu cukup suci di sisi Allah.

Bila baca buku ni, iqa banyak kali sangat menangis. rasa kerdil sangat hidup kat dunia ni. kadang2 secara tak sedar kita langgar perintah Allah, kita buat benda yang Allah tak suka. Bertaubat bukan untuk orang yang buat dosa besar, membunuh semua tu je, semua orang boleh bertaubat. Selagi kita hidup, selalu lah bertaubat kepada Allah. Kita bukannya tahu berapa banyak dosa yang dah kita buat. Jadi, jangan sia-sia kan hidup dengan benda yang tak guna.

p/s : yang mana belom ada buku ni, Jom lah beli! tapi khas untuk Muslimah je oke. Sama2 lah kita jadi Muslimah yang sejati. Semoga Allah meredhai setiap apa yang kita buat. Amin :)


"Manakala engkau tersenyum sedangkan hatimu yang penuh dengan duka nestapa,
maka sesungguhnya engkau sedang meringankan beban dan membuka satu pintu untuk kebahagiaan.
Jangan ragu-ragu untuk tersenyum,
kerana di dalam dirimu ada kekuatan besar yang meluap dengan tersenyum.
Jangan menekan kekuatan itu, kerana dengan menekannya beerti engkau memaksa jiwamu masuk ke dalam botol penderitaan.
Tersenyum tidak akan membahayakanmu.
Bicaralah dengan orang disekitarmu dengan bahasa kalbu.
Alangkah indahnya bibir kita ketika berbicara dengan senyuman"



6 comments:

cena_sarina said... [Reply]

saya pun tengah membaca buku ni..hari-hari sedikit demi sedikit...before tido mesti nak bace sehelai atau 2 muka pun jadi lah..memang banyak kata-kata hikmat..=)

cena_sarina said... [Reply]

saya pun tengah membaca buku ni..hari-hari sedikit demi sedikit...before tido mesti nak bace sehelai atau 2 muka pun jadi lah..memang banyak kata-kata hikmat..=)

cena_sarina said... [Reply]

salam..saya pun tengah membaca buku ni..hari-hari sedikit demi sedikit...before tido mesti nak bace sehelai atau 2 muka pun jadi lah..memang banyak kata-kata hikmat dan nasihat utk wanita...=)

cena_sarina said... [Reply]

salam..saya pun tengah membaca buku ni..hari-hari sedikit demi sedikit...before tido mesti nak bace sehelai atau 2 muka pun jadi lah..memang banyak kata-kata hikmat dan nasihat utk wanita...=)

♥e'in♥ said... [Reply]

e'in xpenah bace buku nie..

Edy Fee said... [Reply]

wah rajinye bce buku tebal2