Saturday, September 17, 2011

Style your shawl! :)

assalamualaikum. hye semua, sihat? dah countdown nak balik KL ni. sumpah sedih. tak mo balik. nak dok umah gi. ish, macam xmo tido je rasa, sebab sayang, nanti esok bangun dah pagi. makin kejap la masa yang tinggal dengan family. tak sah kalau balik tak menangis. haish, da besar, dah 2taon kt sane pon menangis lagi :(

actually, iqa dapat lagi request pasal shawl ni. bukan iqa kedekut ilmu ke apa, tapi kan korang, semua style yang iqa pakai, semua iqa cilok dari youtube. bukan nye iqa reka sendiri ke ape. dah berlambak sangat dah cara nak pakai shawl dalam youtube, so korang boleh la ikot dari sana, macam iqa jugak.

sekarang ni kan, dah macam trend pakai shawl ngan inner neck kan. dengan inner neck, korang boleh pakai apa saja jenis shawl yang korang suka. oke, macam iqa, iqa memang sangat cerewet pasal tudung2 ni. kadang2 bila dah beli inner neck tu, bahagian depan inner tu macam tak kena, buat muka nampak bulat. inner neck pulak mahal, ada yang sampai harganya sama ngan harga tudung awning yang selalu kita pakai. macam tak berbaloi la kan nak pakai untuk cover bahagian leher je.

Alternatif lain gantikan inner neck

so, iqa nak kongsi cara mudah gantikan inner neck yang korang sendiri bole adjust ikot kesesuaian muka korang

  1. beli satu tudung syria yang saiz S ataupun saiz budak. tak mahal pon, iqa beli tak sampai RM10. ala, tak mahal pon still selesa :)

  2. korang ada inner sendiri tak? macam iqa, iqa suka pakai inner cotton. sebab senang nak bentuk. so, korang pakai inner cotton tu dengan syria saiz kecik tadi tu.

  3. oke, sekarang boleh la korang adjust inner tu bagi tak bulat ke ape ke. ikot macam mana yang korang nak.

  4. pakai la shawl ikot gaya kegemaran!



ni salah satu gambar iqa gunakan cara kat atas. diikutkan, kalau tak pakai inner neck, memang sah2 nampak leher. lama dah nak try style macam ni, tapi tak de inner neck. sekarang, iqa dah bole pakai style yang iqa nak. nanti pandai2 la korang kemaskan.

haa senang kan? tak yah susah2 kusut kepala cari inner neck bagai. still boleh cover leher. leceh sikit la, tapi bagi iqa, iqa tak kesah. janji iqa selesa macam ni. salam :)


6 comments:

shazwanazizan / wanblur said... [Reply]

style. nanti nak suruh bakal awek wanblur pakai gini.. hehe..

p/s : besarnya mata...

p/s: Jom join Bloglistwnablur :P

Eyra. said... [Reply]

Oooo kena cuba ni, hehe thanks for the info iqa! ^^

El said... [Reply]

ya allah comelnya makhluk ni. hohoho
*sila jgn bangga :)

KiKiHanakO said... [Reply]

sweet sangat! mata galakkkk

afiQah ismaiL said... [Reply]

@El : tak bangga tak bangga :)

Pendamba Mawar said... [Reply]

ok nanti nak cuba..

mata tu
kenapa comel sangat.geram taw