Friday, September 30, 2011

Ciri-ciri lelaki pilihan si gadis! ;)


Assalamualaikum. wah! lama gila tak update blog. memang sangat2 lama. macam tak da idea dah nak update. so, hari ni, iqa nak kongsi sikit ciri-ciri atau sifat2 lelaki yang disukai wanita. nak tawu tak? jom tengok! :)

Soleh!
Tidak suka berfoya-foya dan taat pada suruhan agama. Semestinya, ni lah yang kena dititik beratkan kalau nak cari calon suami. Suami lah yang akan membimbing isteri dan anak-anak selepas kahwin, jadi pilihlah yang beragama :)

Menjaga Penampilan
Lelaki mestilah pandai menjaga penampilan. contohnya, sentiasa kelihatan bersih, kemas, segak, menarik, dan berpakaian sedap mata memandang. Ingat! Penampilan yang baik malambangkan peribadi seorang lelaki. eceyhh! :P

Bijak
Sifat ni turut dititik beratkan sekarang. Tak bermaksud, bijak tu dari segi akademik je. tapi haruslah dari semua segi. Termasuklah cara pembawaan diri, cara dia mengatasi masalah, and macam2 lagi lah.

Romantik aka sweeeeeeet!
mostly ramai perempuan yang suka kot laki yang macam ni ala2 cite korea gitu! romantik pon ada tempatnye eh, bukan mengada-ngada bagai tu. romantik ni lebih kepada cara seseorang lelaki tu ambil hati pasangannya, pandai jaga tutur kata, menyenangkan hati pasangan dan yang sewaktu dengannye. haha, bukan yang "over caring" oke? ;)

Kelakar!
yeayyy! yang ni iqa cukup suka. kiranya, nombor 1 memang iqa suka yang macam ni la. Lelaki yang kelakar dapat membangkitkan suasana ceria dan tawa dalam hubungan. tambah2 bila pasangan tengah sedih! tak boleh la nak serius je memanjang. And tak boleh jugak tak serius langsung. Kenalah berpada-pada. Cukupla sekadar dapat buat pasangan sentiasa senyum dan gembira. heee :D

Hormat orang tua
Ni pon penting. kalau dia tak hormat orang tua kita, camna nanti pas kawen. so cari lah yang hormat dan pandai ambik hati orang tua. Ingat, tak bahagia hidup kalau tak dapat restu orang tua :)

Ada pendirian
Lelaki yang berpegang teguh pada kata-kata dan menunaikan janji apabila berjanji.

Oke, tu je kot. iqa pon tak sure, lain orang lain la ciri-ciri yang dia suka. ni macam umum la. Yang paling penting, carilah lelaki yang baik, yang boleh menjamin kebahagian yang bukan di dunia ja, malah di akhirat. Salam.


20 comments:

Nurul Sharina said... [Reply]

mana ciri2 goo junpyo nie??

Nurul Sharina said... [Reply]

mana ciri2 goo junpyo nie?? xde pun . hehe ^_^

Nurul Sharina said... [Reply]

mana ciri2 goo junpyo nie?? xde pun . hehe ^_^

gadis oren said... [Reply]

mintak2 la jumpe lelaki pilihan , heee :D

ANNUR said... [Reply]

romntik aka sweettttt! i like~~~~

afiQah ismaiL said... [Reply]

@Nurul Sharina : not in the list! haha

afiQah ismaiL said... [Reply]

@ANNUR : i loike too :P

@gadis oren : hope so dear :)

cik tipikal said... [Reply]

sincerely speaking, tak mungkinlah taknak lelaki yang ada duit kan?

afiQah ismaiL said... [Reply]

@cik tipikal : aah memang, tapi sje xmasukkan dlm list sbb nt org ckp materialistik kan. sbb tu la letak list "bijak". klau ada akalnye, ada la duitnye :)

pinky_liscious said... [Reply]

alangkah bahagianya kalau dapat laki mamni kan...

Saiazuan said... [Reply]

jadi sebagai lelaki, prlu ada ciri2 mcm tu.. :)

sesumpahmerah said... [Reply]

tp kenapa selalu gadis tersalah pilih lelaki yg xada ciri tu walhal tau pun lelaki tu mcm mana...eeemmm

afiQah ismaiL said... [Reply]

@sesumpahmerah : sebab cinta kan buta. kihkihkih :P

luqman zakaria said... [Reply]

hehe :) ade je laki yg mcm tuh! hehehe,

visit mine too k..hehe

arepnakbebel.:P

msredcheesecake said... [Reply]

ciri2 lelaki pilhan sya ni... kelakar mesti ada....

salam kenal yea...

aleen aiden said... [Reply]

kadang2 lelaki payah nak jaga penampilan.hu3.alin suke yg funny. :)

amir aizat said... [Reply]

semoga cecepat jumpe lelaki mcm tuu, :)

tarifunnzlunari said... [Reply]

kalau la ade 'prince charming' mcm 2 .. maane nk jumpe yek ?!

model pakaian muslim wanita said... [Reply]

tulisan yang baik untuk di simak,,nice post

Korean Style Online said... [Reply]

Nice blog that you have and good writing, continue and keep up a good work, sesekali boleh lepak kat blog saya korean fashion. have a nice day...