Saturday, February 12, 2011

gadiss,jangan naik teksi malam2. cukuplah hanya sekali ;(


hello people! gambar atas tu sebenarnye tak de kena mngena ye dengan tajuk. actually tu first time iqa pakai tudung ala2 hana tajima gitu! tapi iqa dah ubah suai untuk keselesaan. hehe. komen cket? :P oke fullstop! actually iqa nak kongsi cket pengalaman iqa yang paling menakotkan, membosankan and meneveskan. haha! kiranya yang tak best lah ye. korang penah tak naik teksi malam2? untuk perempuan la ye, kalau lelaki rasenya tak jadi masalah kot. tapi kalau perempuan, memang banyak risiko naik teksi malam2 ni.

actually minggu lepas, iqa baru ja pulang semula ke campus lepas cuti raya cina n cuti midsem. cuti seminggu je tapi amat bermakna sebab iqa study kat kl, so sangat jarang iqa balik kedah.sebenarnye, tiket bas iqa time tu bole dikatakan awal juga, lebih kurang 10 pagi. selalunya memang iqa balik time macam tu, and dijangka sampai sebelum pukul 6 petang. memang selalunya macam tu lah. tapi lain pulak yang jadinye. hari yang iqa balik tu kebetulan hari orang semua nak masuk keje balik. so traffic jam sepanjang highway. tak silap iqa, start dari perak pon dah jam. kete semua gerak cam siput je. so time tu, fon la yang jadi teman setia. belom sampai malam, fon da mati terus! langsung tak bole on.

oke, berbalik pada tajuk, sorry ye, iqa terbebel panjang. (pang! tampar pipi sendiri). iqa sampai ke bukit jalil lebih kurang pukul 11malam. cuba bayangkan, 13jam dalam bas. dah nak reput tulang iqa time tu. actually, time tu iqa memang dah gelabah. selalunya iqa amik lrt je, tapi sebab da lewat sangat and fon da mati, susah la iqa nak call uncle sham (pakcik teksi yang dipercayai). nak tak nak, iqa cari jugak teksi yang sanggup hantarkan iqa balik campus. oh ye! iqa balik sorang2 je time tu. sebab memang iqa selalu balik sorang. tak de kawan untuk temankan.

banyak teksi yang tak boleh hantar iqa, ada yang kata jauh, ada yang tak nak sebab lewat malam dah. kawan2 iqa pulak semua balik hari esoknye. cari punya cari jumpala satu teksi ni yang sudi hantarkan. pemandunye muda lagi kire bukan pakcik2 la. sebab dah tak de teksi lain, iqa pon naik je la dengan dia. mula2 tu dia cakap dia tawu kat mne campus iqa tu, penah pegi katanya. so iqa pon folo je la. bila da sampai tengah jalan, dia cakap dia tak pernah pegi U iqa and tak tawu kat mana. cuba bayangkan macam mana cuaknya iqa time tu. iqa pon memang tak tawu jalan . yang lagi menakutkan tu, iqa da nampak signboard U iqa tapi teksi ni belok ke simpang lain. selalunya, dari bukit jalil ke U iqa lalu satu tol je, tapi kali ni sampai 5 tol!

jangan tanya la iqa time tu camne. dah abes semua doa iqa baca. dengan fon yang tak bole on. si pemandu ni relax je sambil nyanyi2. dekat 40minit iqa dalam tu, lastly sampai jugak ke uniten dalam pukul 11.50 camtu. pemandu tu perasan yang iqa ni dah panik. iqa tak tawu la ape tujuan pemandu tu buat camtu. tadi cakap tak tawu, bole pulak sampai. kalau dia betol tak tawu tak pe, ni dah ada signboard tapi sengaja tak nak ikot. iqa sampai je rumah, terus menagis. tak tawu kenapa, maybe takot sangat kot time tu. sampaikan iqa terbayang2 je muka pemandu tu bila iqa kuar rumah. alhamdulillah sangat iqa selamat. hope tak jadi la macam ni dah :(

p/s : untuk perempuan semua, janganla naik teksi malam2. ada teman pon jangan. BAHAYA!


12 comments:

miss_neeya said... [Reply]

da mlm sangat yunk..bwk kawan la.

bubu ieQa said... [Reply]

@miss_neeya
a'ah, tu la. tak jangka nak sampai selewat tu . huhu

anishamzah said... [Reply]

alamak takotnya lah kalau sensorang cam tuh. hati2 lah bg yg perempuan lau nak naik teksi memalam kan :)

bubu ieQa said... [Reply]

btol2 . iqa da serik. xnak dah pasni . huhu

fathiah said... [Reply]

sumpah takot!!! penah naik sorang2 jugak, dalam kul 5pg.. segala doa wa bace. takot wuuuu... tp naseb bek pakcik tu baik... da x kenal jln... hhuhuhu... abes? nak nek ape? heeeeeeeeeeeee

aretein said... [Reply]

laa..cian nyer iqa..
sngt2 bahaye..
seelok nyer..pompuan jgn lah nek teksi or prebet sowang2..
mukan d waktu mlm jep..
siang hari time matahari ngah tepacak kat pale pon jgn nek sowang2..
aten slalu lau balik poli pon naek prebet..tapi aten mmg xmau lah naek sowang2..msti kne ade kawan gak..
lau xder kwn aten xmau balik..

bubu ieQa said... [Reply]

@fathiah : tu la. takot kan. gelap2 plak. huhu

bubu ieQa said... [Reply]

@aretein : tu la aten, iqa xde kawan time tu, memang takot.
pasni tanak dah. huhu

AesyaZealous said... [Reply]

wooo takotnye.. jgn naik dh teksi malam2.bahaya. abis tu die charge mahal tak? sampai lalu 5 tol.nasib baik xde pape

bubu ieQa said... [Reply]

@aesya : x pon, die charge same je. gile agaknye kn. huhu

kaizen said... [Reply]

http://mhs-kaizen.blogspot.com/2011/02/mohon-perlindungan.html

byk2 kn beramal k??

bubu ieQa said... [Reply]

tQ :)